Thursday, 4 August 2011

MANUSIA PERLUKAN SIFAT CEMBURU TETAPI HARUS ELAK DARI SIFAT HASAD DENGKI

Hey reader's!!!
salam bertemu kembali di entry ini
=)

Kalini me nak cerita pasal benda semulajadi yang ada kat setiap manusia mmg xkan terkecualilah kepada sesiapa
semua pasti ada sifat2 ini
CEmburu n Hasad Dengki!
ops!!!
Hasad Dengki tuh i know a certain people aje not all
jgn marah ye ini cuma apa yg me nampak
dan buat ulasan me 
if ada tambahan bolehlah komen 
if ada kesilapan maksud yang terasa di sini me minta maaf
me pon manusia juga n always make mistake
but from mistake we can learn to improve to avoid from doing a mistake

Oke!
Back to the topic
From what i know setiap manusia ada sifat cemburu!
me xcakap pada kekasih sahaja but it's general beb
Semua ada perasaan ini
Contoh Dioalog yang baik jika kita cemburu

A:Aku jeles la mat tuh dye sentiasa cemerlang dalam apa yang dye buatkan B.
B:Taw xpe A aku jeles kot! pe kata kita jadikan dye contoh supaya kita berjaya mcm dye tuh kan A.
A:Aku setuju beb! benda yang baik kita perlu ikut kan, moga kita sama2 dapat kejayaan seperti mat tuh!

p/s: Kat sini nak cakap klu kita cemburu benda yg boleh bawa kebaikna pada kita xpe, tapi klu cemburu ke arah xbaik kita perlulah avoid! 

Orait! 
yang hasad dengki punya perasaan tuh???
Bagi me perlulah kita avoid kan
because yelah al maklum
boleh bawak gaduh beb!
Susah nak cakap kadang2 hasad dengki ne bahaya
mmg perlu di elakkan!
Hasad dengki neh kadang2 boleh membunuh oooo!
so avoid2 kan lah perasaan neh oke!


Oke lah u all 
sesiapa yg read my blog neh 
thx sgt2!
saya budak baru belajar mengarang!
if anything yg korang xsuke o wat just comment here!
hahahhaa
xD
ByeBye 

3 comments:

  1. aa!!! vheheheeh xbek hasad dengki :D

    ReplyDelete
  2. wallah..like2...
    cemburu boleh mngundang pelbagai masalah..
    duniawi dan ukhrawi, kalau kita pandai mengawal emosi dan hati kita, InsyaAllah, apa yg kita xnak berlaku, tidak akan berlaku...
    and, setuju dgn cemburu kpd mmbwa kbaikan like someone yg lebih baik n pandai, its influece us to be like them,without any negative emotional InsyaAllah..go go cik lyna..i support u..

    ReplyDelete
  3. Ku Azhar: haha serve you rite ku :) we must avoid hasad dengki oooo is too tooo bad to have it! bad influence (:

    Ayu: Betul ayu if we jelez 4 good things is rite but! for bad things is tooo bad dear, ehhe we must pray alot to avoid bad habit like jeles n hasad dengki kan, ehhe btw ayu! thank you so much coz support me! i will pray your happiness to kawan :)

    ReplyDelete